Arbetstillstånd kräver 13.000 i lön

Är det medveten taktik att bara kräva 13.000 i lön för arbetstillstånd vid skyhög arbetslöshet hos invandrare idag för att dumpa lönerna?

Har ni hört någon media nämna kravet för arbetstillstånd är 13.000 i lön med sina artiklar och inslag om gästarbetare? Inte vi heller!

Arbetstillstånd

  • du kan försörja dig på det arbete du erbjudits.
  • arbetet är av en sådan omfattning att lönen är minst 13 000 kronor i månaden
  • din arbetsgivare har annonserat tjänsten i Sverige och EU under minst tio dagar.(Vid nyrekrytering.)

stannar dessa invandrare då

olagligt

Restaurangarbetarna berättar att de arbetar 13 timmar per dag och får mellan 4.000 och 5.000 kronor i månaden. Zhang Peng är en av de åtta kockar som kom till Sverige med löfte om arbetstillstånd och bra lön.

DN skriver ett förtydligande

DN

Ett exempel i raden: en asiatisk krog anger i ansökan till Migrationsverket en månadslön på 22.000 kronor. På arbetskrafts­invandrarens eget anställningsbevis, där han utlovas heltid, står det i stället 16.000, vilket är drygt två tusen kronor under avtalets minimilön. Men på den lönespecifikation den anställde slutligen får i handen finns bara 4.500 kronor, före skatt. Han har nämligen bara fått lov att arbeta 50 timmar på en månad.

– Skriver arbetsgivaren heltid på anställningsavtalet så ska det gälla, påpekar Mikael Berge.

Andra tvingas arbeta alltför mycket. Arbetsveckor på 6–7 dagar förekommer i flera fall. Av en thairestaurang kräver HRF nu över 180.000 kronor i retroaktiv lön. Männen har haft ett schema på mer än heltid, men bara tjänat 8.000 före skatt per månad. Till Migrationsverket uppgavs lönen 19.500 för heltid.

– Sedan har vi en kille från Syrien som på en pizzeria fått en månadslön på 14.000 för heltid, trots att arbetsgivaren till Migrationsverket uppgav 18.338 kronor för trekvartstid, konstaterar Mikael Berge.

Arbetsgivaren som ”bestämmer kompetensen” ljuger arbetsgiven om fel lön till migrationsverket och en ny gästarbetare får arbetstillstånd för att jobba mot lägre lön som är officiellt?

Inte nog med att gästarbetaren utnyttjas. I såna fall bryter arbetsgivaren och gästarbetaren mot lagen om arbetstillstånd genom att inte uppfylla kravet att jobbet är på 13.000

Tänk på lönen 13.000 nästa gång ni läser artiklar eller hör inslag om ”gästarbetare”

13.000…. rätt steg i lönedumpningen?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: