Ensamkommande får kosta inte fosterhemsbarn

TT

Utredaren Kerstin Wigzell föreslog att de tusentals barn som omhändertogs och satt i barnhem under perioden 1920-1980, ska få ett erkännande av det som har hänt, en ursäkt från regeringen– samt ekonomiskt ersättning på 250 000 vardera för dem som utsatts för övergrepp.

Bakgrunden är att fler än 400 människor, som under barndomen var omhändertagna i fosterhem eller på institutioner, intervjuades i regeringens Vanvårdsutredning från 2006.

Den ekonomiska ersättning förslogs vara skattefri och beviljas enbart ”för övergrepp eller försummelse av allvarlig art.”

Det skulle innebära en kostnad på mellan 500 miljoner till 1,25 miljarder kronor.

Nu ser det ut att bli billigare för staten.

En ceremoni där fosterhemsbarnen får ett erkännande och en ursäkt får politisk nivå, beräknar utredningen kommer kosta runt 2,5-3 miljoner kronor.

Vad kan vara viktigare än att ge fosterhemsbarn  som uttnyttjas bla sexuellt?

Ensamkommande

– Det tryck som har blivit på Sverige med dels ökade kostnader för ensamkommande barn, men också för att vi bedömer nu att kanske upp emot ytterligare 5 000 människor kommer att söka sig till Sverige och tas emot, och då behöver vi reservera mer pengar för detta mottagande, säger biståndsminister Gunilla Carlsson (M).

I årets statsbudget skulle de så kallade avräkningarna från biståndsramen uppgå till 4,7 miljarder kronor, men nu kommer ytterligare 650 miljoner att överföras från bistånd till ersättningar och boendekostnader för asylsökande i Sverige. Därmed kommer biståndsramen på sammanlagt 35 miljarder att minska med 5,3 miljarder i år. Dessutom föreslås ytterligare en avräkning på 15 miljoner för att bland annat öka säkerheten för Sidas biståndsarbetare i Afghanistan och Irak.

Uppenbarligen är det viktigare att prioritera ”flyktingbarn” för 5,3 miljarder och snåla in pengar på fosterhemsbarn som utnyttjat med ynka 3 miljoner i stället för 1,25 miljarder

Allas lika värda var det?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: